person_outline
phone
Інструкція з охорони праці 
під час кулінарних робіт

І. Загальні положення
До виконання кулінарних робіт допускаються учні, які пройшли медичний огляд, відповідне навчання, отримали інструктаж на робочому місці, оволоділи безпечними прийомами і навичками праці та засвоїли вимоги даної інструкції.
Робоче місце організуйте згідно з вимогами НОП, щоб виключити будь-яку можливість одержання травми учнями.
II. Вимоги безпеки перед початком роботи
Одягніть спецодяг (халат і шапочку або фартушок і косинку), ретельно підберіть волосся і заправте кінці косинки.
Вимийте руки з милом і насухо витріть чистим рушником.
Підготуйте спеціальну білизну (рушники для витирання посуду, рук. прихватки для гарячі о посуду).
III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
Розморожують будь-які продукти тільки на повітрі.
Обчищати, промивати і особливо нарізати продукти треба безпосередньо перед тепловою обробкою, а не заздалегідь. Овочі очищають і миють у кількох водах за допомогою спеціальної щіточки. М'ясні продукти теж треба мити, тільки не в гарячій воді, а в холодній.
Продукти для приготування їжі повинні бути свіжими, доброякісними, старанно очищеними.
Рибу і птицю старанно промивають після потрошіння.
Необхідно мати окремі дошки для обробки м'яса, риби і для тіста.
Старанно мити і чистити увесь посуд, в якому готують їжу.
Не можна пропускати через м'ясорубку м'ясо після риби, варене м'ясо після сирого, не почистивши і не помивши її. »
Не можна зберігати поряд готові (варені і смажені) страви та сирі продукти.
Харчові продукти зберігати так, щоб вони були не доступні для комах та гризунів.
При користуванні різальними інструментами:
Будьте максимально обережними. Усі продукти треба різати гострим ножем з нержавіючої сталі. Картоплю чистіть жолобковим
 ножем, рибу - скребком, м'ясо проштовхуйте в м'ясорубку дерев'яним товкачиком. Передавайте ножі й виделки ручкою вперед.
Хліб, гастрономічні вироби, овочі та інші продукти нарізайте на обробних дошках, додержуючись при цьому правильних прийомів різання. Пальці лівої руки повинні бути зігнуті й розміщені на деякій відстані від леза ножа.
Будьте обережні під час роботи з ручними тертками. Мінно тримайте оброблювані продукти (фрукти, овочі і т. д.), не обробляйте занадто маленьких частин.
При роботі з гарячими рідинами (водою, жиром тощо):
Стежте, щоб під час закипання вміст посудини не виливався через край. При сильному кипінні зменшуйте вогонь або вимикайте плиту.
Кришки гарячого посуду беріть рушником і відкривайте від себе.
Пательню ставте і знімайте чаплією з дерев'яною ручкою.
Смажити продукти треба завжди в , добре розігрітому жирі.
IV. Вимоги безпеки після закінчення роботи
Ретельно вимийте посуд і розмістіть І його по місцях, а також вимийте стіл, мийку, умивальник, конфорки плити.
Витріть вологою ганчіркою підлогу.
Вимийте руки з милом і насухо їх витріть.
Зніміть спецодяг.
V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях
При пораненні рук припиніть роботу і повідомте вчителя. Вчитель надасть необхідну першу медичну допомогу, а в разі необхідності викличе швидку медичну допомогу за тел. 103.
У випадку виникнення пожежі -ліквідувати її наявними засобами пожежогасіння. Якщо це не можливо зробити своїми силами, то необхідно викликати пожежну службу за тел. 101 і вивести учнів з майстерні у безпечне місце.